Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-08@21:31:04 GMT

نقش هویت ساز زبان فارسی باید مورد توجه قرار گیرد

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۳۶۲۹۳

نقش هویت ساز زبان فارسی باید مورد توجه قرار گیرد

شهین نعمت زاده امروز چهارشنبه در همایش سراسری برنامه ریزی زبان در ایران درباره نقش فرهنگستان‌ها در استانداردسازی واژگان فارسی و واژه گزینی، گفت: فرهنگستان‌ها نهادهای برنامه ریزی هستند و نقش سیاستگذاری در فرهنگستان‌ها برجسته است.

وی در این مراسم که در محل پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، افزود: برنامه ریزی زبان به مسائل کلان مثل تغییر خط و زبان تا مسائل جزئی‌تر می‌پردازد به ذکر مثالی پرداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته این کارشناس حوزه برنامه ریزی فرهنگستان‌ها به حوزه دستور خط، چگونه بنویسیم، جمع آوری گویش‌ها، ضبط واژه‌ها و اسامی خاص می‌پردازند.

نعمت زاده با بیان اینکه فرهنگ نویسی به واژه‌های عمومی ارتباط دارد، گفت: در اساسنامه فرهنگستان زبان و ادب فارسی به دو بند مهم از جمله پروراندن زبانی رسا برای بیان اندیشه‌های علمی و ادبی همچنین ایجاد نشاط و بالندگی در زبان فارسی به تناسب متقضیات زمان و زندگی اشاره شده است.

وی خاطرنشان کرد: این دو بند، افراد را موظف می‌کند روی زبان علم کار کنند. در بررسی زبان علم، واژه‌ها زبان کلیدی هستند.

این عضو بنیاد ملی نخبگان در ادامه، اظهار کرد: در بحث زبان، هدف استاندارد سازی کمک به برقراری ارتباط بهتر در زبان تخصصی است، در حالی که ابهام در اصطلاحات، انتقال علم را سخت می‌کند. در زبان علم باید یکدستی و شفافیت وجود داشته باشد.

نعمت زاده، استاندارد سازی را فرایندی گروهی دانست و گفت: اینکه یک مترجم معادلی برای واژه‌ای تعیین می‌کند به معنای استاندارد سازی نیست؛ مگر در یک فرایند گروهی قرار گیرد.

عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسی به بررسی تاریخچه فعالیت فرهنگستان‌های مرتبط با زبان و ادب فارسی در ایران پرداخت و یادآور شد: فرهنگستان ایران تنها ۱۹ سال عمر کرد و ۱۷۰۰ واژه مصوب در دسترس دارد. برخی واژه‌ها مانند وزارت طرق (راه)، وزارت مالیه (دارایی)، خباز (نانوا)، تفتیش کتبی (بازجویی) و اطفائیه (آتش نشانی) در این فرهنگستان جا افتاد و هنوز هم کاربرد دارد.

به گفته وی، فرهنگستان زبان ایران تنها ۸ سال عمر کرد که ۶۰ هزار واژه پیشنهادی و ۱۴۷۰ واژه مصوب داشت. شماری از واژه‌های جا افتاده امروزی مانند دستیار، استادیار، دانشیار، دانشکده، پایه، نهاد، پژوهش، همایش، نیمسال، آزمون و پایان نامه در این فرهنگستان ایجاد شد.

نعمت زاده در مورد فرهنگستان زبان و ادب فارسی که ۲۹ ساله است و هنوز هم فعالیت دارد، خاطرنشان کرد: این فرهنگستان در سال ۶۹ تأسیس شد که ۷۰ هزار واژه مصوب و ۱۶ جلد فرهنگ واژه‌های مصوب دارد.

وی در این زمینه به نکته‌ای اشاره کرد و گفت: زبان علم باید پرورانده شود باید مانند یک موجود زنده به آن آب و نان داد.

نعمت زاده با بیان اینکه یک نگرش ظنر آمیز به واژه‌های فرهنگستان وجود دارد، افزود: به طور مثال می‌گویند کش لقمه را فرهنگستان درست کرده در حالی که چنین چیزی نیست و گل آقا آن را برای طنز به وجود آورد.

این استاد زبان شناسی، تاکید کرد: به نظر می‌رسد این واژگان (کش لقمه) در روحیه طناز ایرانی بیشتر کار می‌کند تا روحیه‌ای که به زبان علم توجه کند. نگرش نامهربانانه به فرهنگستان‌ها وجود دارد.

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۳۶۲۹۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فناوری کوانتومی یک ضرورت برای نیروی دریایی است

ایسنا/مازندران معاون پژوهش و قائم مقام فرهنگستان علوم کشور با تاکید بر ابتکار و نوآوری برای نیروی دریایی گفت: فناوری کوانتومی و هوش مصنوعی یک ضرورت بایسته برای نیروی دریایی است.

علی اکبر صالحی امروز در آیین گرامیداشت مقام معلم در دانشگاه علوم دریایی امام خمینی نوشهر با اشاره به جایگاه معلم و استاد مطهری به عنوان یکی از اساتید کم نظیر و مشرف به همه حوزه‌ها اظهار کرد: انسانهای بزرگ از جمله معلمان برای موفقیت دیگران کار می‌کنند و یک معلم هیچ‌گاه به شاگردانش حسادت نمی‌کند.

وی با بیان اینکه انواع ثروت‌ها با تربیت افراد خلق می‌شوند، افزود: زیرساخت‌ها را در حوزه ثروت اجتماعی و اقتصادی فراهم می‌کنیم.

صالحی با تاکید بر اینکه برای اوج گرفتن نیاز به مسلح شدن به هر دو سلاح علم و دین هستیم، تصریح کرد: علم بدون اخلاق و دین باوری منتهی به اتفاقی همچون هیروشیما می‌شود که در عرض چند ثانیه بیش از دویست هزار نفر کشته شدند.

معاون پژوهش و قائم مقام فرهنگستان علوم کشور با بیان اینکه علم در هر مکتبی دارای جایگاه ویژه است، افزود: اینکه چگونه از علم استفاده شود و آیا نافع یا غیر نافع است مهم است.

وی از علم نافع در کشور با نام علم هسته‌ای و کاربرد آن در صنعت،کشاورزی و پزشکی یاد کرد و گفت: علم غیر نافع یعنی همین هسته‌ای تبدیل به سلاحی شود که ترو خشک را باهم از بین ببرد.

معاون پژوهش و قائم مقام فرهنگستان علوم کشور با اشاره به عملیات مقتدرانه ناوگروه ۸۶ در آبهای بین المللی یادآور شد: کار بدون ریسک ما را به جایی نمی‌رساند و نیروی دریایی با این عملیات یک امید آفرینی کرد و اعتماد به نفس داد.

صالحی خودباوری را مقدمه سایر کارها دانست و متذکر شد: انسان در زندگی با فراز و نشیب‌های زیادی روبرو است اما با تدبیر و امید باید حرکت کرد.

وی در ادامه به وضعیت کشور و جایگاه آن در جهان پرداخت و گفت: یک روزی حتی تصور نمی‌شد که بتوان موشک ساخت اما امروز به پیشرفته‌ترین موشک‌ها مجهز هستیم و جمهوری اسلامی این مسیر را در عین مظلومیت و تنهایی حرکت کرد.

ایران در طول تاریخ دچار تنهایی استراتژیکی بوده است

 معاون پژوهش و قائم مقام فرهنگستان علوم کشور با بیان اینکه ایران در طول تاریخ دچار تنهایی استراتژیکی بوده است،خاطر نشان کرد: یک نمونه آن جنگ تحمیلی بود که در واقع جنگ جهانی علیه کشور بود اما ایران ایستاد.

صالحی ادامه داد: مشکلات زیادی در کشور داریم اما این دستاوردها همچون چشمه فیاضی از درون خودتان جوشید.

فناوری هسته‌ای اقتدار به کشور داده است

وی با بیان اینکه دشمن از فناوری هسته‌ای ما هراس دارد،افزود: این فناوری امید آفرین است و به کشور اقتدار داده است.

معاون پژوهش و قائم مقام فرهنگستان علوم کشور با بیان اینکه عملیات وعده صادق از نظر بین المللی جایگاه ایران را چندین مرتبه ارتقاء داد،افزود: در این عملیات ۲۰ کشور مشارکت داشتند و هشت کشور مستقیما بودند و این قدرت نمایی ایران بود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • آیین پاسداشت زبان فارسی و بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی برگزار می‌شود
  • بیش از هزار واژه پرکاربرد زبان بلغاری ریشه و اصالت فارسی دارند
  • نقشه راه هوش مصنوعی و فناوری کوانتومی در حال تدوین است
  • فناوری کوانتومی یک ضرورت برای نیروی دریایی است
  • نقش تربیتی در محیط‌های آموزشی مورد توجه قرار گیرد
  • توسعه راه‌های ارتباطی شهرستان اردل در دستور کار قرار گیرد
  • استوری تند و تیز مدیر روابط عمومی سپاهان علیه رسانه فارسی‌زبان خارج از کشور + عکس
  • بارش‌های سیل‌آسا اردبیل را در بر می‌گیرد
  • آواتر 15 ؛ یک شاسی بلند جدید دیگر با زبان طراحی نادر فقیه زاده (+تصاویر)
  • واکنش معاون فرهنگی وزارت ارشاد به تحریف شخصیت حسن صباح در «حشاشین» + فیلم